Oulun Norden-yhdistys on perustettu vuonna 1950. Jo alusta alkaen toiminta on keskittynyt Svenska privatskolanin (alunperin fruntimmerskola 1860-luvulla) yhteyteen. Kaupunkia nimitetäään prof Harri Mantilan mukaan maamme pohjoisimmaksi ruotsin kielisaarekkeeksi. Muita ovat Pori, Tampere ja Kotka.
Yhdistyksen jäsenmäärä on kahden sadan paikkeilla, suurin osa jäsenistämme on eläkeläisiä. Nuorisojärjestö on siis erikseen. Svenskanin korttelissa sijaitsevassa Luckan info-keskuksessa (Sepänkatu 9 )on liki 100 M2:n mukava tila keittiö- ja luentotiloineen. Erilaisten tapahtuminen järjestäminen on siis kätevää. Talvikaudella iltapäivisin kokoontuu kaksi kertaa viikossa språcafe, jota vetää ansiokkaasti viereisen koulun natiivi ruotsalalainen opettaja Matida V, Sticcafessa kudotaan ja virkataan kerta viikossa på svenska. Tilaa lainataan myös satunnaisille ulkopuolisille toimijoille.
Luentotilaisuuksia, kesäpäiIvä ja satunnaisiakonsertteja ynnä yhteislauluja järjestetään tarpeen mukaan. Pohjolan pidot kuuluvat myös vahvasti ohjelmistoomme. Jäsenistö pyrkii käymään kerran vuodessa läheisessä Pohjoismaassa. Viime keväänä oli listalla Ruotsin Jokkmokkin saamemarkkinat. Edellisen kerran ajelimme Vaasan ja Uumajan kautta Bottenviken rund -kierroksen. Bussireissumme ovat selkeästi opastettuja ja siksi suosittuja.
Yhdistys toimii yhteistyössä mm. 60-vuotiaan Oulu-Seuran kanssa Oulun Päivien yhteydessä. Kontakteja ollaan solmimassa myös Tuglas-seuraan ja Kirjailijayhdistykseen. Paikallinen elokuvakeskus järjestää kerran viikossa Valveen kulttuuritalon Studiolla pohjoismaisen uutuuselokuvan. - Pöhinää siis riittää!
Ulla Haverinen
Kuvassa: Luckanin vastaava henkilö Tea Stolt ja pitkäaikainen hallituksen jäsenu Ulla Haverinen Oulun päivien aikaan Luckanin portailla.
Kuva: Jarkko Välikangas